Windrose serwery pozwalają graczom dostosować różne opcje świata do swoich preferencji, w tym włączyć lub wyłączyć współdzielony postęp zadań. Ta funkcja może być przydatna na serwerach z różnymi graczami, którzy robią postępy w innym tempie — dzięki temu nikt nie ominie zawartości i każdy może rozwijać się indywidualnie. Może to wpływać na większe zadania, takie jak Zagrożenie w przybrzeżnej dżungli, ratowanie załogi statku i nie tylko. Współdzielony postęp zadań można zawsze włączyć później bez konieczności zaczynania od zera.
1. Zaloguj się do panelu BisectHosting Starbase.
2. Zatrzymaj serwer.
3. Przejdź do karty Pliki .
4. Wejdź do folderu R5 .
5. Otwórz ServerDescription.json.
6. W wierszu "WorldIslandID" zanotuj ID.
7. Kliknij container w lewym górnym rogu.
8. Znajdź następujący katalog: /home/container/R5/Saved/SaveProfiles/Default/RocksDB_v2/<game version>/Worlds
9. Wejdź do folderu odpowiadającego ID z kroku 6.
10. Otwórz WorldDescription.json.
11. Zmień wartość \"WDS.Parameter.Coop.SharedQuests\"}" na false.
12. Naciśnij przycisk Zapisz .
13. Uruchom serwer.
Uwaga: znacznik [Shared quest progress] może nadal pojawiać się przy zadaniach po wyłączeniu. To błąd wizualny — postęp zadań nie będzie współdzielony.