Serwery Don't Starve Together zwykle generują świat przy starcie serwera, stosując domyślne opcje lub ustawienia z nadpisania worldgen. Chociaż nadpisanie jest opcją dla ustawień worldgen, zaleca się hostowanie świata wieloosobowego, skonfigurowanie ustawień, a następnie przesłanie ich na serwer dedykowany. Dotyczy to głównie ustawień wprowadzanych przed utworzeniem świata; niektóre ustawienia nie wymagają nowych światów, aby działać.
1. Uruchom Don't Starve Together.
2. Wybierz Host Game.
3. Zanotuj Save Slot , w którym znajdzie się nowy świat.
4. Wybierz Create New World.
5. W wybranym trybie gry wprowadź potrzebne zmiany w ustawieniach World/Worldgen.
6. Wybierz Generate World.
7. Wróć do menu głównego i wybierz Data.
8. Otwórz folder Cluster_X . Numer będzie zależeć od Save Slot.
9. Wybierz folder Master .
10. Znajdź plik leveldataoverride.lua.
11. Zaloguj się do panelu BisectHosting Starbase.
12. Zatrzymaj serwer.
13. Przejdź do karty Files.
14. Znajdź następujący katalog: /home/container/DoNotStarveTogether/config/server/Master
15. Prześlij plik leveldataoverride.lua z kroku 10.
16. Jeśli generujesz nowy świat, usuń wszystkie istniejące foldery zapisu
17. Jeśli jaskinie są włączone, powtórz kroki 9–16 dla folderu Caves.