Światy Craftopia mogą działać lokalnie w trybie jednoosobowym lub wieloosobowym, a gracze ze światami ze starszej wersji mogą przenieść swoje światy na nasze serwery. Dodatkowo Craftopia ma podobny do Terraria system zachowywania postaci. Oznacza to, że dopóki użytkownik ma działającą postać w starszej wersji gry, może wejść na dowolny nowy serwer lub do dowolnego nowego świata gry. Ta funkcja pozwala graczom kontynuować rozgrywkę dokładnie od miejsca, w którym przerwali w swoich światach.
1. Otwórz menu Uruchom . Skrót klawiszowy w Windows to Windows + R.
2. Wprowadź następującą ścieżkę: %USERPROFILE%\AppData\LocalLow\PocketPair\Craftopia\PPSave
3. Otwórz folder Worlds .
4. Zanotuj wybraną bazę danych świata.
5. Przejdź do aplikacji internetowej SQL Lite Viewer.
6. Prześlij bazę danych z kroku 4.
7. Otwórz rekord World Save.
8. Zanotuj wartość name .
9. Zaloguj się do panelu BisectHosting Starbase.
10. Zatrzymaj serwer.
11. Przejdź do karty Files .
12. Znajdź następujący katalog: /home/container/DedicatedServerSave/Worlds
13. Prześlij bazę danych z kroku 4.
14. Przejdź do karty Startup.
15. W polu World Name wprowadź name z kroku 8.